Hiigeldomino

Lühikirjeldus:

Domino on väga populaarne laua- ja õuemäng ja selle mängureeglid on väga lihtsad. See on mäng, kus kasutatakse ristkülikukujulisi plaate, mis on tavaliselt jagatud kaheks ruuduks, millest igaüks on tähistatud nullist kuni kuue punktini.

Kogu plaatide komplekt koosneb kokku 28 tükist, milles igas on esindatud paar võimalikke väärtusi. Seda iidset mängu võib pidada täringupikenduseks ja ehkki selle päritolu peaks olema idapoolne, ei tuntud domino praegust vormi Euroopas enne 18. sajandi keskpaika, kui itaallased selle kasutusele võtsid.

Mängu ettevalmistus:

Enne alustamist lugege kokku 28 doominot, alates topeltvalgest kuni kahekordseks. Õigesti mängimiseks on oluline kontrollida, kas kõik paanid on olemas. See mäng nõuab vähemalt 2 mängijat ja maksimaalselt 4 mängijat.

Asetage dominod tagurpidi mängualale ja segagehästi, et veenduda, et need on hästi jaotatud.

Alustuseks peab iga mängija võtma 7 dominod ja ülejäänud jätavad nad nägu alaspidi. Kui kõigil on 7 plaati, algab mäng.

Kui mängite kolme või nelja mängijaga, peab iga mängija võtma viis dominod.

Mängujuhend:

Alustada saab mängija, kellel on kõrgeim paar – alustades 6/6 plaadist. See mängija peab mängu alustamiseks asetama tüki keskele.

Esimese juurde asetatakse sarnase väärtusega domino. Veenduge, et võrdsed väärtused puudutaksid alati seda, kus need kokku langevad. Pole tähtis, millesse nad lõpuks satuvad.

Juhul, kui sul pole dominot, mis vastab neile, kes mängulaual on, võtke üks hunnikust žetoone, mis järele jäi. Pidage meeles: hoidke domino vastas(t)e eest varjatud, see on hädavajalik, et nad teie mängu ei manipuleeriks.

Punktiarvestus:

Mängu võidab see, kes esimesena domino plaatidest vabaneb.

Summeerida kätte jäänud dominoplaatide ruutudel olevate silmade punktide arv.

Mäng on läbi, kui keegi jõuab 50 punktini mängus või 100 punktini kolme või enama mängijaga. Võidab see, kel sel hetkel on kõige madalam tulemus.